Introductie

 

HomeIntroductieAll LastAll Last - LP mmvAll Last - Singles 1All Last- Singles 2In ConcertOp TVFilmmuziekMuzikantenFoto'sMade in NLPersLinksDiversenPiet Privť

 


foto: Sylvia Trilck


 


foto: Anton Corbijn

Introductie

James Last - behoeft deze orkestleider nog een introductie? Wie van u is niet opgegroeid met James Last op klompen of Onder moeders paraplu? Muziek uit een ver verleden, eind jaren zestig, begin jaren zeventig.

Ondertussen is de LP verleden tijd en heeft ook de CD zijn langste tijd gehad. De video-band, de beeld-plaat, ze zijn  verdwenen. De DVD gaat vervangen worden, de blue-ray disc doet zijn intrede. James Last bracht zijn laatste dvd "Live In The Royal Albert Hall" ook al op dit nieuwe fenomeen uit. James Last - een legende.

James - "Hansi" - Last verdiende zijn brood als componist en arrangeur. En speelde daarnaast als bassist in diverse orkesten. De beste jazz-bassist was hij in de jaren 50. Hij vertelt er uitgebreid en openharig over in zijn autobiografie "Mein Leben". Over het "last"-minute-werk voor opnames en veel meer.

In 1965 brengt hij met zijn eigen orkest zijn 1e officiŽle LP uit: Non Stop Dancing 1965. Het blijkt een schot in de roos. Vele producties volgen. In zijn topjaren brengt James Last eens in de twee maanden een nieuwe LP uit. Dat tempo is de laatste jaren wat lager komen te liggen. Maar ook zijn laatste opnames waren nog steeds vernieuwend en soms controversieel. Feit is wel dat in welke stemming je ook bent of van welk genre je ook houd: er is altijd wel een muziekopname van James Last beschikbaar om van te genieten. En vind je dat achtergrondkoor te veel op engeltjes lijken dan draai je iets wat daar totaal niet op lijkt: They Call Me Hansi bijvoorbeeld. Sinds die eerste LP, bijna 50 jaar geleden, zijn er meer dan 180 originele opnames uitgebracht. Inclusief verzameluitgaven gaat het om duizenden schijfjes.

Last bracht hele series met opnames uit die een eigen merknaam gingen vormen. Naast Non Stop Dancing noteren we bijvoorbeeld Sing Mit, In Concert, A Gogo of Beach Party's. Kerstmuziek, filmmuziek, volksliedjes, noem het en James Last heeft het opgenomen. Met als hoogtepunt een aantal live-opnamen die de kwaliteit van Hansi en zijn orkest in volle omvang laten horen.

Hansi heeft al vaak aangegeven niet zo veel op te hebben met politici. Hij houdt er van mensen te plezieren met zijn muziek. Meerdere malen wijst hij op het aantal nationaliteiten in zijn orkest. En op de manier waarop al de verschillende culturen samen op 1 bŁhne musiceren.

Een aantal jaren geleden sprak hij al eens: Alte Leute gehen auf Kur, ich gehe auf Tour. Om aan te geven dat hij nog niet van plan was te stoppen. Tijdens de voorlaatste tournee in 2013 - een maand lang muziek muziek maken in niet aleen Duitsland maar ook in Denemarken, Zwitersland, BelgiŽ en Engeland - klonk het tijdens het afscheid steevast: tot over twee jaar!

Hij heeft woord gehouden: een tournee met 23 optredens in maart en april 2015 vond plaats. Maar dat zou tevens de laatste keer zijn dat hij de podiums betrad. James - Hansi - Last overleed op 9 juni 2015.info@piethemminga.nl